Summer House Frank J.jpg

Zlevňují hlavně starší neekologické domy a rekreační objekty

Vážení čtenáři, milí klienti,

ceny realit napříč Českou republikou v loňském roce klesly. V letošním roce lze přitom vypozorovat spíše jejich stagnaci. Existují však lokality, kde ceny pomalu rostou. Problém s nedostatkem imobílií je hlavně v metropoli, kde dlouhodobě poptávka převyšuje nabídku. Ukázala to aktuální analýza realitního trhu společností Flixhome a NejStropy.

„Ceny nemovitostí v ČR po loňském výraznějším propadu aktuálně spíše stagnují. K poklesu cen došlo především u starších domů s neekologickým vytápěním a vyššími náklady na energie. Naopak ve větších městech, jako je Praha nebo Brno, se tento propad zásadně neprojevil a kupní ceny se dokonce pomalu opět zvyšují,“ konstatuje výkonný ředitel Flixhome.cz Marián Krejčí. Příčinou tohoto trendu je trvalý nedostatek bytů, zejména v hlavním městě, kde poptávka již několik let převyšuje nabídku. „Situace se v blízké budoucnosti pravděpodobně nezmění, což znamená, že ceny nemovitostí v těchto lokalitách budou nadále růst,“ doplňuje Krejčí.

Kupující se stále více zaměřují na byty spíše než na rodinné domky, a to hlavně kvůli výraznému nárůstu cen pozemků po celé České republice. „V některých případech tvoří koupě pozemku až 50 % celkových nákladů na stavbu domu,“ vysvětluje a uzavírá Krejčí.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím  Flixhome, NejStropy a hypoindex.cz)

Předchozí článek Další článek