valentin-salja-YF6zKlSfGtw-unsplash.jpg

Takřka dvě třetiny Čechů, Moravanů a Slezanů se ještě do konce roku vrhnou na rekonstrukce

Na 63 procent Čechů, Moravanů a Slezanů plánuje ještě v letošním roce malé či větší úpravy svého stávajícího bydlení. Do rekonstrukce se pouštějí nejčastěji proto, že jejich nemovitost je již stará a potřebuje obnovit, ale také z důvodu rostoucích cen energií (12 %).

Záliba Čechů v úpravách bydlení nebere konce. V končícím roce chystá nebo už uskutečnilo rekonstrukci svého stávajícího bydlení 6 z 10 Čechů. Může se přitom jednat o velké, ale i drobnější úpravy. Nejčastějším důvodem pro přestavbu je modernizace již starší nemovitosti nebo jejího zařízení (71 %). Na 4 % Čechů chce investicí do rekonstrukce ochránit své úspory před současnou vysokou inflací. Ze všech místností v domě nebo bytě se letos úprav dočká nejčastěji koupelna (45 %), následovaná kuchyní (43 %) a obývacím pokojem (42 %). „Je to logické. Jde o místnosti, ve kterých lidé tráví nejvíce času, proto musí zcela pochopitelně splňovat nároky na funkčnost, pohodlí, ale i vzhled. Navíc právě v těchto prostorách je často příležitost pro úpravy, které vedou k úsporám energií, ať už se jedná o tepelnou izolaci nebo třeba výměnu kotle,“ komentoval výsledky výzkumu Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Do rekonstrukcí v roce 2022 plánují Češi, Moravané a Slezané investovat průměrně zhruba 160 tisíc korun. Téměř 45 % Čechů přitom počítá s investicemi do 50 tisíc korun, pětina mezi 50 až 100 tisíci korun a 37 % dotazovaných pak s částkou vyšší než 100 tisíc.

Každý desátý plánuje vydat na rekonstrukci dokonce víc než půl milionu. Většina respondentů (84 %) počítá s tím, že bude úpravy alespoň částečně hradit z vlastních úspor. „Úspory ze stavebního spoření nejčastěji směřují právě do bydlení. Pro Čechy je lákavé díky téměř nulovému riziku a z dlouhodobého pohledu zajímavému zhodnocení. Ve spojení s úvěry pak hraje stavební spoření klíčovou roli na českém trhu financování bydlení,“ uzavřel Jiří Šedivý.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Asociace stavebních spořitelen a hypoindexu.cz)

Předchozí článek Další článek