jason-dent-WNVGLwGMCAg-unsplash.jpg

Česká cena za architekturu zná nového výherce

Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu byly vyhlášeny výsledky sedmého ročníku soutěžní přehlídky nejlepších tuzemských staveb organizované Českou komorou architektů. Hlavní cenu získal Dům na Kozině v Trhových Svinech od architektů Jiřího a Barbory Weinzettlových z pražského Atelieru 111 architekti. V České ceně za architekturu se udílejí i ceny partnerů, ocenění za výjimečný počin na poli architektury se pak dostalo Janě Kostelecké za přiblížení architektury dětem.

Soutěž pošesté organizovala Česká komora architektů, vítězové si pro ocenění přišli do Fora Karlín. Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala mezi pěti díly. Celkově se o cenu v tomto ročníku ucházelo zhruba dvě stě realizací dokončených v posledních pěti letech. Vítězní autoři z Atelieru 111 architekti si vytvořili svůj vlastní domov propojením dvou sousedních domů určených k rekonstrukci spojených přes dvorky s domem třetím. Porota jejich projekt označila za výjimečný architektonický počin, ocenila pozornost věnovanou vztahu města a venkova a rehabilitaci stávajícího zastavěného prostředí.

Mezinárodní porota v čele s předsedkyní architektkou, urbanistkou a akademičkou Marialessandrou Secchiovou z Itálie v září navštívila Českou republiku a prohlédla si 29 nominovaných staveb. Její členové je posoudili a ocenili bez stanovení jakýchkoliv kategorií. „Projekty finalistů by měly splňovat obecný předpoklad vynikající kvality vytvořeného prostoru, ale měly by též prokázat svou relevanci při řešení současných výzev v sociální a environmentální oblasti. Každý z projektů vybraných v této závěrečné fázi tak signalizuje specifickou oblast, v níž může architektura projevit svůj potenciál při podpoře a usměrňování rozvoje společnosti,“ uvedli porotci k finalistům. „Jednalo se o díla různorodá co do rozsahu, programu i procesu realizace, která lze považovat za reprezentativní průřez současnou architektonickou praxí v ČR,“ shodli se všichni. „Architektura je porotou vnímána v nejširším kontextu, je považována za oblast zahrnující také regeneraci měst, krajinářskou architekturu či interiérový design,“ dodali.

Pražským zástupcem mezi finalisty je rekonstrukce Paláce elektrických podniků. Práce ateliéru TaK Architects podle porotců podtrhuje význam a potenciál architektonického dědictví 20. století.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK a novinky.cz)

Předchozí článek Další článek