Old Site Building.jpg

Realitní trh s brownfieldy ožívá

Vážení čtenáři, milí klienti,

trh s rozvojovými pozemky i staršími, zejména průmyslovými budovami a areály v ČR po delším období stagnace ožívá. Asi by to byla pozitivní zpráva, pokud by za akcelerací nestál ekonomický útlum v některých oborech nebo dokonce ukončení působení řady firem v České republice.

Pro spoustu z nich je prodej zbytných nemovitostí nebo pozemků zamýšlených pro budoucí expanzi jednou z mála cest, jak se vyhnout ekonomické ztrátě. Podle realitně-konzultantské společnosti 108 REAL ESTATE, která se na tento typ realitních transakcí specializuje, stojí za nárůstem vlastnických převodů taktéž narovnávání cen a obava z nedostupnosti pozemků vzhledem k očekávané přísnější ochraně zemědělského půdního fondu.

„V roce 2023 ceny pozemků stagnovaly. Standardně cena připravených stavebních pozemků roste o 10 až 15 % ročně, což vidíme opět v posledních měsících. To je motivací pro prodávající. Poměrně novou zkušeností je, že na straně kupujících převažují přímí uživatelé, nikoliv developeři. Zdá se, že vlastnictví skladů i výrobních hal se stává trendem,“ konkretizuje vývoj v 1. kvartálu 2024 Jakub Holec, ředitel 108 REAL ESTATE. Podle něj se na minimum snížila spekulativní developerská výstavba – hlavní distribuční haly.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za použití realitně-konzultantské společnosti 108 REAL ESTATE a webu hypoindex.cz) 

Předchozí článek Další článek