Heating Pictures by Alex Perz.jpg

Od září končí možnost topení v neekologických kotlech

Vážení čtenáři, milí klienti,

Od počátku měsíce září již nebude možné topit v některých třídách kotlů kvůli jejich dopadu na znečišťování ovzduší a odbory životního prostředí jednotlivých správních orgánů budou kotle rovněž kontrolovat. Podle některých radnic ale na tyto kontroly není dost zaměstnanců úřadů (správních orgánů) a navíc neexistují informace o tom, kdo neekologický kotel ještě z občanů má.

V uplynulých letech lidé v České republice získali z evropských, státních i krajských rozpočtů na pořízení nových kotlů či jiného vytápění miliardy korun. Tzv. kotlíkové dotace lze čerpat ještě do konce srpna na výměnu kotlů I. a II. emisní třídy, jejichž platnost skončí 1. září. Např. Moravskoslezský kraj, který je dlouhodobě zatížený zhoršenou kvalitou ovzduší, dosud na výměnu kotlů ve všech vlnách dotací proplatil zhruba 2,5 mld. korun. V regionu díky tomu získalo ekologičtější zdroj tepla přes 23 600 domácností. Přesto kraj odhaduje, že v provozu je až 25 000 nejstarších kotlů na tuhá paliva, za jejichž používání bude od září hrozit správní sankce až 50 000 korun.

Právě lokální topeniště podle krajské radní pro životní prostředí Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS) představují z hlediska kvality ovzduší největší problém. Nicméně podle expertů např. z ČVUT, kteří vystoupili v televizních relacích, není až tak zásadní, jakým kotlem disponují domácnosti, ale čím topí! Naproti tomu v metropoli podle hrubého odhadu magistrátu hlavního města Prahy zbývá pouze cca 800 až 900 kotlů první a druhé emisní třídy, sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman. Výměnu kotlů hlavní město subvencuje dotacemi samo už od roku 1994 a od roku 2016 i evropskými penězi prostřednictvím kotlíkových dotací.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za využití webů Ekolist.cz a České tiskové kanceláře)

Předchozí článek Další článek