Process Photos Tima Miroshnichenko.jpg

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje další úpravy systémů stavebního řízení

Vážení čtenáři, milí klienti,

MMR chystá další úpravy systémů stavebního řízení, třeba umožnění hromadného vkládání údajů. Zmíněný resort na svém webu. Systémy - Portál stavebníka pro veřejnost a Informační systém stavebního řízení (dále jako „ISSŘ“) pro úředníky - se podle uvedeného ministerstva aktualizují každých 14 dní. O poslední aktualizaci informoval na síti X sám ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Přibyla mj. možnost stornovat dokumenty a odpadla potřeba ručně doplňovat oprávněné osoby. Na špatné fungování systémů, chybějící funkce či nedostatečné školení na nový režim řízení si stěžují stavební úřady hned ode dne spuštění nových systémů, tj. od 1. července. Část plánovaných úprav systémů by se podle ministerstva mohla zavést v první polovině srpna, další v druhé půlce měsíce a v dalších měsících dostanou systémy některé nové funkce.

Od úterý by mělo být např. možné opravovat stav vypravení dokumentů ze spisové služby a zobrazovat doručenky. V první polovině srpna pak má být zavedeno třeba hromadné ztotožnění osob a parcel, podpora hromadného vložení účastníků a parcel do dokumentu, úprava práv rolí pro úřady, možnost zneplatnit dokument a zavedení změny zpracovatele žádosti při změně instituce. V druhé pol. srpna hodlá úřad umožnit načítat účastníky řízenído seznamu podle parcel. Do konce letošního roku by MMR v ISSŘ chtělo zavést další funkce, jako jsou například slučování a dělení záměrů, ověření dokumentace a podepisování "jedním kliknutím", možnost porovnávat verze dokumentací či zobrazení už vydaných vyjádření k řízení jednotlivých úřadů. Přidat plánuje také mapové služby a integrace map z Národního geoportálu územního plánování. Zavedena by měla být též možnost poslat z ISSŘ žádost na více dotčených orgánů najednou.

V Portálu stavebníka by pak mělo být možné podle MMR od první poloviny srpna automatické načítání dat z existujícího záměru do dalších žádostí. V systému taktéž bude zavedeno vyhledávání role uživatelů pomocí filtrování a ve složce "Moje žádosti" budou doplněny čísla a názvy záměrů. Datový limit na dokumentaci v podaných žádostech se navýší z 1,7 gigabajtu (GB) na pět GB.

V druhé půlce srpna chce MMR vylepšit vyhledávání a filtr žádostí. V září by mělo být možné definovat v žádostech stavební parcelu přímo z mapy. V posledním kvartálu letošního roku vznikne možnost vytvoření kopie žádosti a totožnost v průvodním listu dokumentace bude možné doložit novými způsoby.


autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za použití MMR, sítě X a ČTK) 

Předchozí článek Další článek