tachov.jpg

Památkami roku 2023 se staly kaple v Jevíčku a jízdárna u Tachova

Vážení čtenáři, milí klienti,

památkami roku 2023 se stala kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku na Svitavsku a jízdárna ve Světcích v Tachově. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých věcí udělilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 43 objektů, 23 v kategorii malá obnova a 20 těch, kde finanční náklady přesáhly dva miliony korun. Památky nemusejí být jen státem prohlášenými kulturními památkami. Vyjma historických budov to mohou být např. i parky, sochy, veřejné prostory, varhany a jiné umělecko-řemeslné předměty. Soutěž obsahuje dvě kategorie.

Mezi památkami s malou obnovou do 2 milionů korun bez DPH byla nejvýše oceněna kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku. Kostel byl přestavěn v barokním slohu v letech 1762 až 1766 podle plánů stavitele Pavla Merty z Boskovic. K severní chrámové zdi byla roku 1778 přistavěna kaple bolestné Matky Páně s rodinnou hrobkou, nejprve sloužila Salmům a poté Herbersteinům, a to až do roku 1867. 

Mezi památkami, jejichž obnova stála více než dva mil. korun bez DPH, zvítězila jízdárna ve Světcích u Tachova. Impozantní budovu v pohraničních lesích dal na sklonku svého života v letech 1858 až 1861 vystavět známý generál Alfréd I. Windischgrätz. Vznikla tak moderní luxusní jízdárna, sportovní jezdecká hala v tehdy módním novorománském stylu, která poskytovala veškeré zázemí a pohodlí jezdcům i jejich koním.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s použitím Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a České tiskové kanceláře)

oficiální zdroje obrázku: https://www.soutezpamatkaroku.cz/redakce/index.php?clanek=352733&slozka=338954&lanG=cs&xuser= 

Předchozí článek Další článek