ivan-bandura-0-no6ywKMPY-unsplash.jpg

Stavební firmy odhadují pro letošek pokles ve stavebnictví o 1,2 procent

Vážení čtenáři, milí klienti,

developerské korporace odhadují pro rok 2025 pokles výroby o 1,2 procenta. Ještě v minulém čtvrtletí přitom očekávaly pokles o 1,7 procenta. Velké stavební společnosti jsou přitom optimističtější než malé firmy. Zatímco ty velké předpokládají mírný pokles asi o 0,3 procenta, malé naopak čekají stagnaci až o 2,2 procenta. Velké stavební korporace totiž mají podle CEEC Research lepší přístup k finančnímu kapitálu a lepší schopnost či možnost ustát krátkodobé tržní změny, zatímco malé mohou být citlivější na okamžité národohospodářské faktory. Toto zjištění vyplývá z kvartálního rozboru společnosti CEEC Research představeného na  konferenci Setkání lídrů českého stavebnictví 2024 na Pražském hradě.

V následujícím roce 2025 stavební firmy počítají s oživením trhu a s jeho růstem o 2,4 procenta. „Na ministerstvu pro místní rozvoj očekáváme v letošním roce pozitivní vývoj stavebního trhu. Očekává se, že stavební trh v České republice se bude muset vypořádat se změnami včetně vývoje cen stavebních materiálů a adaptace na nové technologie a udržitelné postupy. Tyto výzvy jsou spojeny s různými národohospodářskými tlaky, ale zároveň díky modernizaci a zvýšené poptávce po ekologických stavebních řešeních vznikají příležitosti pro růst. Celkově zůstávají ceny stabilní, což naznačuje, že stavební trh bude schopný absorbovat určité výkyvy bez větších problémů,“ sdělil v analýze vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Podle analýzy jsou po letech útlumu ve svých výhledech pozitivní rovněž stavební firmy. Návrat k růstu stavební produkce ale bude trvat delší dobu, poněvadž stavebnictví je obor, který reaguje na změny až s větším odstupem. Významně může pomoci rovněž zvyšující se úroveň digitalizace a ambice vlády podpořit digitální přeměnu českého stavebnictví. "Rok 2024 je pro stavební trh rokem očekávání a pozvolného růstu. Věříme, že za rozhýbáním trhu stojí jednoznačně vývoj výše úrokových sazeb. Na zásadní rozhýbání výstavby si však musíme počkat do začátku roku 2025, kdy by se hranice hypotečních úrokových sazeb mohla pohybovat pod 3,5 procenta," uzavřel generální ředitel prodejce stavebnin Wienerberger Kamil Jeřábek.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím CEEC Research, MMR, ČTK a Wienerberger)

Předchozí článek Další článek