julian-hochgesang-5JLVX9pHjHY-unsplash.jpg

V letošním roce bude třeba vyměnit stovky tisíc kotlů

Vážení klienti, milí čtenáři,

v České republice bude kvůli novým regulím o ochraně ovzduší nutné letos vyměnit až stovky tisíc kotlů. Zájem o výměny je zatím nízký, komplikovat je pak zřejmě mohou nedostatečné kapacity topenářů. Toto zjištění vyplývá z informací Asociace podniků topenářské techniky (dále i jako „APTT“ nebo „Asociace“).

S povinnou výměnou kotlů počítá novela zákona o ochraně ovzduší, podle níž bude od září povoleno používat pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy. Podle statistik ministerstva životního prostředí existuje v ČR aktuálně v provozu zhruba 150.000 takových zařízení.

Asociace však odhaduje ještě vyšší číslo, podle prezidenta APTT Zdeňka Lyčky může podle dlouhodobých statistik jít až o 250.000 nevyhovujících kotlů, jejichž provoz musí do srpna skončit. Zájem o výměnu je podle asociace navzdory blížícímu se zákazu zatím všeobecně velmi nízký. 

„Od druhého pololetí roku 2023 nastal napříč celým oborem topenářské techniky obrovský útlum, který není záležitostí pouze České republiky, ale dle našich informací významné části celé Evropské unie, a který je pravděpodobně spojen s celkovým poklesem tržeb i v jiných oborech,“ poznamenal Lyčka. Společně s výrobci se přitom shoduje, že vyčkávání není namístě. Vyhovujících zařízení od výrobců sice asi bude na trhu dost, problém ovšem bude s nedostatkem kvalifikovaných topenářů.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím APTT a ČTK)

Předchozí článek Další článek