pexels-mikhail-nilov-8297478.jpg

Nedostatečným bytovým fondem trpí až 69 procent tuzemských obcí

Vážení čtenáři, milí klienti,

svůj bytový fond považuje za nedostatečný 69 pct dotázaných českých obcí. Zhruba tři čtvrtiny z nich by ho chtěly rozšiřovat nebo rekonstruovat. Stavět chtějí převážně větší obce, které už nějaký bytový fond mají, naopak u menších obcí je zájem nižší. Toto zjištění vyplývá z výzkumu ministerstva pro místní rozvoj (dále i jako „MMR“) vytvořeném ve spolupráci se Svazem měst a obcí (dále jen „SMOČR“), který resort zveřejnil na svých webových stránkách. Průzkumu se zúčastnilo 242 obcí a městských částí, které dohromady vlastní takřka 150.000 bytů. 

„Samosprávy mají zájem rozšiřovat nebo opravovat svůj bytový fond, ale chybí jim k tomu peníze a často i potřebné know-how. Obojí jim MMR nabízí v rámci reformy Bydlení pro život. Je to právě dlouhodobá spolupráce s obcemi, na kterou sázíme při zvyšování dostupnosti bydlení v České republice,“ konstatoval místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Asi 72% dotázaných obcí má zájem počty svých bytů navýšit, a to celkem o 14.000. Přes 60 procent z nich plánuje výstavbu pro běžné nájemné, 57 procent vznik sociálních bytů, 43 procent samospráv hodlá stavět bydlení pro seniory a zhruba čtvrtina chce startovací byty pro mladé. Nejčastěji obce volí kombinaci dvou a více typů. Přes vysoký zájem o výstavbu bytů s ní v posledních osmi letech mělo zkušenost ovšem jen 37 procent dotazovaných samospráv. Aktuálně se tak v ČR nachází celkem 38 projektů obecní bytové výstavby s platným územním rozhodnutím nebo stavebním povolení. V těchto projektech je souhrnně plánováno přes 1 000 bytových jednotek v celkové hodnotě čtyři miliardy korun.

Formu poradenství v oblasti bydlení poskytuje obyvatelům 81 procent obcí, v naprosté většině ale jde o součást jiné sociální práce. Návrh zákona o podpoře bydlení předkládaného MMR počítá se zřízením kontaktních míst, která by poskytovala poradenství i podporu v bydlení. Vzniknout by měla na všech obcích s rozšířenou působností, přičemž financování pokryje příspěvek na výkon státní správy v přenesené působnosti. „Některá velká města v České republice už kontaktní místa pro bydlení zřídila sama a osvědčila se jim. Jsme přesvědčeni, že tato podpora musí být systémová a dostupná po celé zemi,“ doplnil Bartoš. O zavedení kontaktních míst má podle výzkumu zájem 55 procent obcí. Téměř jedna třetina obcí by zvažovala využití garancí privátním pronajímatelům bydlení, a to za podmínky finančního zajištění ze strany státu. Necelých 60 procent obcí také uvedlo, že používá krátkodobé nájemní smlouvy. Důvodem jsou potenciální problémy s neplacením nájemného, obavy z poškození obecního bytu nebo narušování soužití v domě. Celkem 80 procent obcí eviduje dluh na nájemném v souhrnné výši 1,2 miliardy korun. 

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za použití MMR, SMOČR a BusinessINFO.cz)

Předchozí článek Další článek